Μαρία Θηρεσία της Ισπανίας (María Teresa , 10 Σεπτεμβρίου 1638 - 30 Ιουλίου 1683)

Queen Marie Thérèse and her son the Dauphin of France, dated circa 1663 by Charles Beaubrun.jpg

30 Ιουλίου 1683 (338 χρόνια πριν) πέθανε: 

Μαρία Θηρεσία της Ισπανίας βασίλισσα της Γαλλίας 

Η Μαρία Θηρεσία της Ισπανίας (María Teresa , 10 Σεπτεμβρίου 1638 - 30 Ιουλίου 1683) από τον Οίκο των Αψβούργων ήταν βασίλισσα της Γαλλίας ως η πρώτη σύζυγος του Λουδοβίκου ΙΔ'. Ήταν κόρη του Φιλίππου Δ', βασιλιά της Ισπανίας και της Ελισάβετ της Γαλλίας. Η Μαρία Θηρεσία ήταν μητέρα του Λουδοβίκου του μέγα δελφίνου, πρόγονου των τελευταίων τεσσάρων Βουρβόνων βασιλέων της Γαλλίας. 

Ως κόρη του Φιλίππου Δ΄ της Ισπανίας και της Ελισάβετ της Γαλλίας , ήταν Ινφάντα της Ισπανίας. Ως μέλος του οίκου των Αψβούργων, ήταν Αρχιδούκισσα της Αυστρίας[εκκρεμεί παραπομπή]. Η μητέρα της πέθανε όταν η ίδια ήταν έξι ετών[εκκρεμεί παραπομπή].Ήταν εγγονή του Ερρίκου Δ της Γαλλίας και του Φίλιππου Γ της Ισπανίας .

Η Μαρία Θηρεσία υπήρξε κληρονόμος του ισπανικού θρόνου για έντεκα χρόνια, από τον θάνατο του αδελφού της, Βαλτάσαρ-Καρόλου μέχρι τη γέννηση του ετεροθαλούς αδελφού της, Φιλίππου Ιωσήφ.[εκκρεμεί παραπομπή] Μετά τον θάνατο του Φιλίππου, υπήρξε κληρονόμος για άλλες πέντε μέρες πριν τη γέννηση του αδελφού της, Καρόλου Β΄

Η Μαρία Θηρεσία μεγάλωσε σε μια αυστηρή καθολική εκπαίδευση. Όταν ήταν οκτώ χρονών, πέθανε ο αδελφός της και κληρονόμος, Βαλτάσαρ-Κάρολος. Ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε τη Μαριάννα της Αυστρίας, που ήταν μόλις τέσσερα χρόνια μεγαλύτερή της και πρώην αρραβωνιαστικιά του αδελφού της κι αυτή με τη Μαρία Θηρεσία ήταν πολύ κοντά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες

Λεμονόνερο το Ωφέλιμο

Πεύκο

Χρόνης Εξαρχάκος Έλληνας ηθοποιός

Αλίκη-Σταματίνα Βουγιουκλάκη (20 Ιουλίου 1934 - 23 Ιουλίου 1996)

9 Οκτωβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Αποστόλου Ιακώβου του Αλφαίου

Αρτεμισία

Βασίλειος Ζαχάρωφ ή Βασίλειος Ζαχαρίου (Sir Basil Zaharoff, 6 Οκτωβρίου 1849 – 27 Νοεμβρίου 1936)

9 Σεπτεμβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Σύναξις των αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης • Μαρτύρων Σεβηριανού και Χαρίτωνος • Οσίων Θεοφάνους ομολογητού και Ιωσήφ του Ρώσου