Μπελλ Χουκς (bell hooks ή Bell Hooks ή Gloria Watkins) (γεν. 25 Σεπτεμβρίου 1952)




25 Σεπτεμβρίου 1952 (69 χρόνια πριν) γεννήθηκε:

Μπελλ Χουκς Αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια

Η Μπελλ Χουκς (bell hooks ή Bell Hooks ή Gloria Watkins) (γεν. 25 Σεπτεμβρίου 1952) είναι Αμερικανίδα καθηγήτρια πανεπιστημίου που ειδικεύεται στην κοινωνική κριτική που εστιάζει σε ομάδες που διακρίνονται από εγκαθιδρυμένες διαφορές στην κοινωνική εξουσία.

Γεννήθηκε ως Γκλόρια Γουότκινς αλλά λέει πως χρησιμοποιεί το όνομα μπελλ χουκς (bell hooks), για να τιμήσει την μητέρα της και τη γιαγιά της. Υποστηρίζει ως σωστή τη γραφή με μικρούς χαρακτήρες όλων των λέξεων (ακόμα και σε περιπτώσεις, όπως η αρχή προτάσεων), αλλά άλλοι συγγραφείς, ευμενείς προς αυτήν, αναφέρονται σ’ αυτήν μερικές φορές με τα κεφαλαία B και H.

Το 1973 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και ακολούθησε ένα πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν το 1976 και ένα διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σάντα Κρουζ, το 1983.

Ως φεμινίστρια κοινωνική κριτικός είναι περισσότερο γνωστή για την κριτική της και την στρατηγική της εναντίον αυτού που ορίζει ως “λευκή ρατσιστική καπιταλιστική πατριαρχία”.

Πιστεύει, μεταξύ άλλων, πως πολλά σύγχρονα κοινωνικά θέματα (ιδιαίτερα η φυλή, το γένος, το φύλο, η τάξη και ο σεξουαλικός προσανατολισμός) είναι αξεδιάλυτα διασυνδεδεμένα και πως η θετική κοινωνική αλλαγή απαιτεί την αντιμετώπισή τους “ως ένα”.

Επίσης είναι Βουδίστρια, και πολλά από τα γραπτά και τις συνεντεύξεις της ασχολούνται με τον Βουδισμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες

Λεμονόνερο το Ωφέλιμο

Πεύκο

Χρόνης Εξαρχάκος Έλληνας ηθοποιός

Αλίκη-Σταματίνα Βουγιουκλάκη (20 Ιουλίου 1934 - 23 Ιουλίου 1996)

9 Οκτωβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Αποστόλου Ιακώβου του Αλφαίου

Αρτεμισία

Βασίλειος Ζαχάρωφ ή Βασίλειος Ζαχαρίου (Sir Basil Zaharoff, 6 Οκτωβρίου 1849 – 27 Νοεμβρίου 1936)

9 Σεπτεμβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Σύναξις των αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης • Μαρτύρων Σεβηριανού και Χαρίτωνος • Οσίων Θεοφάνους ομολογητού και Ιωσήφ του Ρώσου