Ροβέρτειος Σχολή




16 Σεπτεμβρίου 1863 (158 χρόνια πριν):

Ανοίγει στην Κωνσταντινούπολη η Ροβέρτειος Σχολή το πρώτο αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδρύθηκε από τον Αμερικανό φιλάνθρωπο Κρίστοφερ Ρόμπερτ.

Η Ροβέρτειος Σχολή (αγγλικά: Robert College, τουρκικά: Robert Koleji) είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Κωνσταντινούπολη.

Αποτελεί συγκρότημα ανωτέρων σχολών εγκατεστημένο σε περίοπτη θέση επί της ευρωπαϊκής όχθης του Βοσπόρου πάνω από τα υψώματα Μπεμπέκιου και Ρούμελη Χισάρ. Ιδρύθηκε το 1863 από τον Κύρο Χάμλιν και που συμπληρώθηκε με δωρεά εκ 400.000 δολαρίων του νεοϋορκέζου εμπόρου Κρίστοφερ Ρόμπερτ (Christopher Rhinelander Robert). Είναι το παλαιότερο αμερικανικό σχολείο εκτός των ΗΠΑ.

Μέσα σε 12 κτίρια που πληρούν όλους τους σύγχρονους χώρους παιδαγωγικής και αθλημάτων περιλαμβάνονται γυμνάσιο, λύκειο, πρακτικό Λύκειο, εμπορική ανώτερη σχολή, τμήματα ανωτέρων σπουδών και από του 1912 σχολή μηχανικών.
Εξυπηρέτησε τη χριστιανική μειονότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και των αλλοδαπών που ζουν στην Κωνσταντινούπολη. Προ της κεμαλικής μεταπολίτευσης στη Ροβέρτειο Σχολή φοιτούσαν εκτός από πρίγκιπες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πολλοί ξένοι κυρίως εκ των Χωρών της Βαλκανικής, γόνοι υψηλόβαθμων και ευκατάστατων ιδίως από Βουλγαρία και Ρουμανία καθώς Τούρκοι, Αρμένιοι και Ισραηλίτες. Το δε ελληνικό στοιχείο υπερείχε και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Μεταξύ των καθηγητών της Σχολής υπήρχαν και πολλοί Έλληνες μεταξύ των οποίων ο Ευγένιος Ευγενίδης, ο Μιχαηλίδης, ο Κωνσταντίνου, ο Σαββίδης, καθώς και ο αρχαιότερος όλων ο Λοΐζος Ηλιού.

Όμως από το 1954 η Ροβέρτειος Σχολή έπαυσε να έχει τον παλαιό διεθνή χαρακτήρα, παραμένοντας όμως σε υψηλή θέση μεταξύ των αξιόλογων Σχολών του είδους στην Τουρκία. Από το 1971, το σχολείο λειτουργεί ως γυμνάσιο στην πανεπιστημιούπολη Arnavutkoy. Η πανεπιστημιούπολη Bebek δόθηκε στην Τουρκική Δημοκρατία και καθιερώθηκε ως πανεπιστήμιο Bogazici

βικιπαίδεια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες

Λεμονόνερο το Ωφέλιμο

Πεύκο

Χρόνης Εξαρχάκος Έλληνας ηθοποιός

Αλίκη-Σταματίνα Βουγιουκλάκη (20 Ιουλίου 1934 - 23 Ιουλίου 1996)

9 Οκτωβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Αποστόλου Ιακώβου του Αλφαίου

Αρτεμισία

Βασίλειος Ζαχάρωφ ή Βασίλειος Ζαχαρίου (Sir Basil Zaharoff, 6 Οκτωβρίου 1849 – 27 Νοεμβρίου 1936)

9 Σεπτεμβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Σύναξις των αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης • Μαρτύρων Σεβηριανού και Χαρίτωνος • Οσίων Θεοφάνους ομολογητού και Ιωσήφ του Ρώσου