Ο Κρίστι Μπράουν (αγγλικά: Christy Brown, 5 Ιουνίου 1932 - 7 Σεπτεμβρίου 1981)

 

7 Σεπτεμβρίου 1981 (40 χρόνια πριν) πέθανε:
Κρίστι Μπράουν Ιρλανδός συγγραφέας


Ο Κρίστι Μπράουν (αγγλικά: Christy Brown, 5 Ιουνίου 1932 - 7 Σεπτεμβρίου 1981) ήταν Ιρλανδός συγγραφέας, ποιητής και ζωγράφος, που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση. Ο μόνος του τρόπος να ζωγραφίζει και να γράφει ήταν τα δάχτυλα μόνο του ενός ποδιού. Έγινε περισσότερο γνωστός από το αυτοβιογραφικό του βιβλίο Το αριστερό μου πόδι, το βιβλίο αυτό μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, αποσπώντας, μάλιστα, και 2 Όσκαρ.


Ο Κρίστι Μπράουν γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1932 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και ήταν το δέκατο παιδί, από τα 22 παιδιά που, συνολικά, απέκτησε η οικογένεια Μπράουν. Ο Κρίστι γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση. Παρόλα αυτά, η μητέρα του δεν αποδέχτηκε ποτέ να τον κλείσει σε ίδρυμα και όχι μόνον αυτό, τον έμαθε να διαβάζει και να γράφει.Ο Κρίστι, σε ηλικία 5 ετών έβαλε μία κιμωλία ανάμεσα από τα δάχτυλα του αριστερού του ποδιού και άρχισε να ζωγραφίζει.

Ως έφηβος ο Μπράουν ζωγράφιζε συχνά και διάβαζε, κυρίως λογοτέχνες του 19ου και του 20ου αιώνα. Κατόπιν ξεκίνησε θεραπεία, για να καλυτερέψει η ομιλία του και να δυναμώσουν οι μύες του. Αργότερα κυκλοφόρησε Το αριστερό μου πόδι, το οποίο έγινε best-seller, παγκοσμίως. Ακολούθησαν άλλες δύο νουβέλες: A Shadow on Summer και το Wild Grow the Lilies, όπως επίσης και τρεις ποιητικές συλλογές.

Στις 5 Οκτωβρίου του 1972, ο Μπράουν παντρεύτηκε τη Μέρι Κερρ, η οποία, βάσει της αυτοβιογραφίας του, ήταν ιερόδουλη και ομοφυλόφιλη.

Ο Κρίστι Μπράουν πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1981, σε ηλικία 49 ετών, στο Πάρμπρουκ της Αγγλίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες

Λεμονόνερο το Ωφέλιμο

Πεύκο

Χρόνης Εξαρχάκος Έλληνας ηθοποιός

Αλίκη-Σταματίνα Βουγιουκλάκη (20 Ιουλίου 1934 - 23 Ιουλίου 1996)

9 Οκτωβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Αποστόλου Ιακώβου του Αλφαίου

Αρτεμισία

Βασίλειος Ζαχάρωφ ή Βασίλειος Ζαχαρίου (Sir Basil Zaharoff, 6 Οκτωβρίου 1849 – 27 Νοεμβρίου 1936)

9 Σεπτεμβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Σύναξις των αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης • Μαρτύρων Σεβηριανού και Χαρίτωνος • Οσίων Θεοφάνους ομολογητού και Ιωσήφ του Ρώσου