Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας



16 Νοεμβρίου 1093 (928 χρόνια πριν) πέθανε:

Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας

Η Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας (Saint Margaret of Scotland, 10 Ιουνίου 1047 – 16 Νοεμβρίου 1093), γνωστή και ως Μαργαρίτα του Ουέσσεξ, ήταν Αγγλίδα πριγκίπισσα του Οίκου του Ουέσσεξ. Ήταν αδελφή του Αγγλοσάξονα βασιλιά Έντγκαρ Έθελινγκ που βασίλευσε σύντομα, παντρεύτηκε τον βασιλιά της Σκωτίας Μάλκολμ Γ΄ και έγινε βασίλισσα της Σκωτίας. Κόρη του Άγγλου πρίγκηπα Εδουάρδου του εξορίστου και της Αγκάθας και εγγονή του βασιλιά της Αγγλίας Εδμόνδου του σιδηρόπλευρου, είχε εκτός από τον Έντγκαρ άλλη μια αδελφή, την Χριστίνα. Μετά την κατάκτηση της Αγγλίας από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή, η χήρα Αγκάθα αποφάσισε να πάρει τα παιδιά της και να επιστρέψει στην Ευρώπη, αλλά μια θύελλα την έριξε στις ακτές της Σκωτίας. Η μικρή Μαργαρίτα κέρδισε την προσοχή του βασιλιά Μάλκολμ Γ΄ που είχε την επιθυμία να παντρευτεί ένα μέλος της παλιάς Αγγλικής βασιλικής οικογένειας. Παιδιά τους ήταν:
ο Εδουάρδος (δολοφονήθηκε το 1093)
ο Εδμόνδος της Σκωτίας
ο Έθελρεντ της Σκωτίας
ο Έντγκαρ της Σκωτίας
ο Αλέξανδρος Α΄ της Σκωτίας
ο Δαυίδ Α΄ της Σκωτίας
η Έντιθ της Σκωτίας ή Ματθίλδη που παντρεύτηκε τον Ερρίκο Α΄ της Αγγλίας
η Μαρία της Σκωτίας που παντρεύτηκε τον Ευστάθιο Γ΄ της Βουλώνης.

Όταν ο σύζυγός της και ο μεγαλύτερος γιος της Εδουάρδος δολοφονήθηκαν σε μάχη εναντίον των Άγγλων, στις 13 Νοεμβρίου 1093, ο δεύτερος γιος της Εδμόνδος ανέλαβε να της γνωστοποιήσει το τραγικό γεγονός. Η Μαργαρίτα αρρώστησε και πέθανε σε τρεις μέρες από την λύπη της. Αγιοποιήθηκε από την Καθολική εκκλησία και συγκεκριμένα από τον Πάπα Ιννοκέντιο Δ΄ (1250), λόγω του έντιμου χριστιανικού της βίου. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες

Λεμονόνερο το Ωφέλιμο

Πεύκο

Χρόνης Εξαρχάκος Έλληνας ηθοποιός

Αλίκη-Σταματίνα Βουγιουκλάκη (20 Ιουλίου 1934 - 23 Ιουλίου 1996)

9 Οκτωβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Αποστόλου Ιακώβου του Αλφαίου

Αρτεμισία

Βασίλειος Ζαχάρωφ ή Βασίλειος Ζαχαρίου (Sir Basil Zaharoff, 6 Οκτωβρίου 1849 – 27 Νοεμβρίου 1936)

9 Σεπτεμβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Σύναξις των αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης • Μαρτύρων Σεβηριανού και Χαρίτωνος • Οσίων Θεοφάνους ομολογητού και Ιωσήφ του Ρώσου