Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.)
14 Νοεμβρίου 1926 (95 χρόνια πριν):
Ιδρύεται η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) αποτελεί τον ανώτατο οργανισμό διοίκησης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1926 και λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Είναι μέλος της FIFA από το 1927 και της UEFA από το 1954.
Η ΕΠΟ έχει την ευθύνη διοργάνωσης του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας. Ακόμα διοργανώνει το Κύπελλο Ελλάδας, το Κύπελλο Ερασιτεχνών και τα πρωταθλήματα των μεικτών ομάδων ενώσεων στις κατηγορίες νέων, παίδων και προπαίδων, όπου γίνεται η προεπιλογή για τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας.[3] Τέλος αποτελεί και τη διοίκηση των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων.
Επίσης, έχει την αρμοδιότητα να υποβάλλει αιτήσεις στην παγκόσμια (FIFA) και ευρωπαϊκή (UEFA) συνομοσπονδία, με σκοπό την ανάληψη και τη διεξαγωγή διεθνών και διασυλλογικών διοργανώσεων. Ορισμένες υποψηφιότητές της έγιναν δεκτές, οπότε ανέλαβε την διεξαγωγή τελικών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ενώ έχει φιλοξενήσει και τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων.
Μέλη της ΕΠΟ αποτελούν όλες οι ενώσεις επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων, αλλά και ποδοσφαίρου σάλας, οι οποίες μετέχουν στη Γενική Συνέλευση διά των αντιπροσώπων τους. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ εκλέγονται από τη ΓΣ και την ΕΕΠ Α΄ Εθνικής (Super League Ελλάδα), εκτός από τους προέδρους των ΕΕΠ.
Στις 14 Νοεμβρίου του 1926, οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, Πειραιώς και Μακεδονίας-Θράκης, αποφάσισαν από κοινού την ίδρυση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, έπειτα από έγκριση του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Γυμναστικών Σωματείων (ΣΕΑΓΣ) που έως τότε αποτελούσε το κύριο όργανο διοίκησης του αθλήματος στην Ελλάδα.[5] Ένα χρόνο αργότερα, το 1927, γίνεται μέλος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) και το 1954 ένα από τα πρώτα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA).[] Πρώτος πρόεδρος της ΕΠΟ εκλέχτηκε ο Απ. Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος ο Ν. Καμπέρος, γενικός γραμματέας ο Ευ. Σταμάτης, ταμίας ο Α. Καμπουρόπουλος και μέλος ο Περ. Πετράκος.
Το 2006 η FIFA απέβαλε την ΕΠΟ από μέλος της, εξαιτίας κατάργησης της διάταξης άρθρου του νόμου που αφορούσε το αυτοδιοίκητο. Η ιδιότητα μέλους επανήλθε με την εκ νέου επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας διετέλεσε ως το Δεκέμβριο του 2008 ο Βασίλης Γκαγκάτσης, που εξελέγη για τρίτη συνεχή θητεία χωρίς αντίπαλο στις αρχαιρεσίες της 4ης Οκτωβρίου του 2008. Ο Β. Γκαγκάτσης παραιτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 2008. Νέος πρόεδρος εξελέγη στις 24 Ιανουαρίου του 2009 ο Σοφοκλής Πιλάβιος. Από τις 6 Οκτωβρίου του 2012 μέχρι την παραίτησή του στις 23 Δεκεμβρίου του 2014, πρόεδρος της ΕΠΟ ήταν ο Γιώργος Σαρρής. Από τις 23 Ιανουαρίου του 2015, πρόεδρος της ΕΠΟ ήταν ο Γιώργος Γκιρτζίκης. Ακολούθησε η προεδρία του Βαγγέλη Γραμμένου ο οποίος μετά από παρέμβαση της ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ καθαιρέθηκε. Από τις 27 Μαρτίου 2021 νέος πρόεδρος της ΕΠΟ ανέλαβε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος στις 7 Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε και τη θέση ανέλαβε ο Παναγιώτης Δημητρίου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου