Γιάννα Περσάκη Ελληνίδα ζωγράφος

Γιάννα Περσάκη Ελληνίδα ζωγράφος  φ.homouniversalisgr

Γιάννα Περσάκη Ελληνίδα ζωγράφος


Η Γιάννα Περσάκη (5 Ιουνίου 1921 - 20 Ιανουαρίου 2008) ήταν Ελληνίδα ζωγράφος αφηρημένης τέχνης και σύντροφος του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη.


Γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1921. Σε ηλικία 8 ετών πήρε τα πρώτα της μαθήματα ζωγραφικής από τη ζωγράφο Ελευθερία Σταθοπούλου και στη συνέχεια από Φάνη Γαλανό και Δημήτρη Δαβή. 

Το 1943 παντρεύτηκε τον γλύπτη Κώστα Κουλεντιανό. Ο γάμος κράτησε τρία χρόνια. 

Το 1945 είχε την πρώτη της ομαδική έκθεση, όπου την ξεχωρίζει ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης, και  αναπτύσσουν μια σχέση αμοιβαίου θαυμασμού. Το 1946 φεύγει για Παρίσι, για σπουδές δίπλα στον Fernand Léger.

Από τις πρώτες καλλιτέχνιδες αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα, θεωρείται  πρωτοπόρος του τρίτου κύματος του μοντερνισμού (τα προηγούμενα ήταν ο κύκλος του Παρθένη και η γενιά του '30).

Το 1949 παίρνει υποτροφία από τη Γαλλία για να φοιτήσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών νωπογραφία στο εργαστήρι του Ducos de la Haye. Συγχρόνως παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής, σχεδίου και κεραμικής και  μαθήματα στα εργαστήρια των André Lhote και Jean Souverbie, καθώς και στην Ακαδημία Grande Chaumière.

Το 1955 επιστρέφει στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους. Δύο χρόνια αργότερα και μέχρι το 1982 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Χ.Ε.Ν. όπου διδάσκει σχέδιο, ζωγραφική και κεραμική. 

Την ίδια χρονιά γνωρίζει τον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη. και μετά από εννιά  χρόνια γίνονται ζευγάρι .Δεν θα παντρευτούν , ούτε θα συγκατοικήσουν ποτέ. Ο Σαχτούρης το 1971 της αφιέρωση  την ποιητική συλλογή του Το σκεύος.  

Η Περσάκη απεβίωσε στις 20 Ιανουαρίου του 2008.

Δυο χαρακτηριστικά έργα της κοσμούν δύο κτίρια της Αθήνας.  Το ένα στην Μαυροματαίων 5 

και  το άλλο στην Αμερικής 11.

Ένα από τα έργα της στη Συλλογή Καγκελάρη εκτέθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη Ψυχικού (2008-2009), στο πλαίσιο της έκθεσης "Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική: Συλλογή Καγκελάρη" 

περισσότερες πληροφορίες στη βικιπαίδεια.https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%AC

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες

Λεμονόνερο το Ωφέλιμο

Πεύκο

Χρόνης Εξαρχάκος Έλληνας ηθοποιός

Αλίκη-Σταματίνα Βουγιουκλάκη (20 Ιουλίου 1934 - 23 Ιουλίου 1996)

9 Οκτωβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Αποστόλου Ιακώβου του Αλφαίου

Αρτεμισία

Βασίλειος Ζαχάρωφ ή Βασίλειος Ζαχαρίου (Sir Basil Zaharoff, 6 Οκτωβρίου 1849 – 27 Νοεμβρίου 1936)

9 Σεπτεμβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Σύναξις των αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης • Μαρτύρων Σεβηριανού και Χαρίτωνος • Οσίων Θεοφάνους ομολογητού και Ιωσήφ του Ρώσου