Ι.Μ.ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Serres Monastery Panorama.jpg

Ι.Μ.ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ 


Η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, 12 περίπου χιλιόμετρα από τις Σέρρες,

Περίληψη

Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1270 και 1275 από τον μοναχό Ιωαννίκιο, 

Αργότερα επεκτάθηκε και οργανώθηκε από τον μετέπειτα μητροπολίτη Ζιχνών Ιωακείμ, ο οποίος τελείωσε οσιακά τη ζωή του στη Μονή, μετονομασθείς Ιωάννης.

Μετά την παραίτησή του από τον οικουμενικό θρόνο, εφησύχασε εκεί ο Γεννάδιος Σχολάριος, ο πρώτος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μετά την Άλωση.

Ερημώθηκε το 1571, με επέμβαση των Τούρκων, αλλά ξανακατοικήθηκε και γνώρισε περιόδους ακμής. Το 1986, επειδή είχε μείνει χωρίς μοναχούς, μετατράπηκε σε γυναικεία κοινοβιακή μονή και σήμερα στεγάζει γυναικεία αδελφότητα με 30 περίπου μοναχές.

To «καθολικό» (κεντρικός ναός) της Μονής χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα, ενώ οι αρχαιότερες τοιχογραφίες του χρονολογούνται στο 1319. —

---------------------------------

Η Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών κτίστηκε το 1270 και αποτελεί ένα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο της Βυζαντινής τέχνης.

Βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων περίπου βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών . Ο κεντρικός ναός είναι λιθόκτιστος και υπάρχουν πολλές βυζαντινές τοιχογραφίες. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και χρονολογείται από το 1804.

Ιστορικά στοιχεία

Από το Βυζάντιο στην Άλωση

Ο Ιωαννίκιος ήταν ο πρώτος κτήτωρ της Μονής. Το 1300 ο ανιψιός του, ο Ιωακείμ, έκτισε τον καθολικό ναό και την Τράπεζα για να γευματίζουν οι μοναχοί καθώς και ψηλά τείχη γύρω από την Μονή. Το 1345 οι Σέρβοι κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της Μονής. Το 1371 λίγο πριν από την οριστική κατάληψη των Σερρών από τους Τούρκους, οι μοναχοί κατάφεραν να πείσουν τον Σουλτάνο Μουράτ Α΄ να απαλλάξει τη μονή από την πληρωμή έγγειου φόρου. Στη μονή εκάρη μοναχός σε ηλικία τριανταπέντε ετών, το 1444, ο άγιος Ραφαήλ.

περισσότερες πληροφορίες εδώ 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AE_%CE%A4%CE%B9%CE%BC

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες

Λεμονόνερο το Ωφέλιμο

Πεύκο

Χρόνης Εξαρχάκος Έλληνας ηθοποιός

Αλίκη-Σταματίνα Βουγιουκλάκη (20 Ιουλίου 1934 - 23 Ιουλίου 1996)

9 Οκτωβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Αποστόλου Ιακώβου του Αλφαίου

Αρτεμισία

Βασίλειος Ζαχάρωφ ή Βασίλειος Ζαχαρίου (Sir Basil Zaharoff, 6 Οκτωβρίου 1849 – 27 Νοεμβρίου 1936)

9 Σεπτεμβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Σύναξις των αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης • Μαρτύρων Σεβηριανού και Χαρίτωνος • Οσίων Θεοφάνους ομολογητού και Ιωσήφ του Ρώσου