Κάθριν Μπουθ (Catherine Booth)

Κάθριν Μπουθ η Μητέρα του Στρατού της Σωτηρίας

Κάθριν Μπουθ (Catherine Booth) (17 Ιανουαρίου 1829 - 4 Οκτωβρίου 1890). 

Βιογραφία

Σύζυγος του ιδρυτή του Στρατού της Σωτηρίας, Γουίλιαμ Μπουθ. Λόγω της σημαντικής της ανάμιξης στο σχηματισμό του Στρατού της Σωτηρίας, έγινε γνωστή και ως η «Μητέρα του Στρατού».

Γεννήθηκε ως Κάθριν Μάμφορντ στο Άσμπερν του Νταρμπισάιρ στην Αγγλία, κόρη του Τζον Μάμφορντ και της Σάρα Μίλγουορντ. Ο πατέρας της ήταν κατασκευαστής αμαξωμάτων. Αργότερα μετακόμισαν οικογενειακώς στο Μπρίξτον του Λονδίνου. Από νεαρή ηλικία η Κάθριν ήταν ένα σοβαρό και ευαίσθητο κορίτσι. Είχε ισχυρή χριστιανική ανατροφή, τόση ώστε να φτάνει στο σημείο να είχε διαβάσει όλη την Αγία Γραφή οκτώ φορές μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Σε ηλικία 14 ετών, αρρώστησε σοβαρά και πέρασε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου στο κρεβάτι. Παρόλα αυτά, κρατούσε τον εαυτό της απασχολημένο, και ανησυχούσε ιδιαιτέρα για το πρόβλημα του αλκοολισμού. Έγραψε άρθρα για την αποχή από το αλκοόλ, όπου παρότρυνε τους ανθρώπους να μην πίνουν. Η Κάθριν ήταν μέλος της τοπικής Μπαντ οφ Χοπ (Band of Hope) και υποστηρικτής της Εθνικής Κοινότητας για την Αποχή από το Αλκοόλ. (Temperance Society).

Γνωρίστηκε με τον Γουίλιαμ Μπουθ, ένα Μεθοδιστή κήρυκα, όταν αυτός πήγε να κηρύξει στην εκκλησία της το 1852. Σύντομα ερωτεύτηκαν και αρραβωνιαστήκαν. Κατά τη διάρκεια του τριετή αρραβώνα τους, η Κάθριν του γράφει συνεχώς γράμματα ενθάρρυνσης, καθώς αυτός ασκούσε το απαιτητικό επάγγελμα του ιεροκήρυκα. Παντρεύτηκαν στις 16 Ιουνίου 1855 στην ενοριακή εκκλησία του Στόκγουελ Γκρην (Stockwell Green) στο Λονδίνο. Ο γάμος τους ήταν πολύ απλός, καθώς ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο και τα χρήματά τους στη διακονία του Γουίλιαμ. Ακόμα και στο μήνα του μέλιτος, ο Γουίλιαμ ήταν συχνά καλεσμένος να μιλήσει σε διάφορες συναθροίσεις.

Η Κάθριν άρχισε να είναι πιο ενεργή στο έργο της εκκλησίας της, στο Μπριτζχάους (Brighouse). Αν και ήταν ιδιαιτέρα αγχώδεις, της άρεσε να δουλεύει με νέους ανθρώπους και ασχολήθηκε με τα τμήματα κατήχησης των νέων. Εκείνη την εποχή, ήταν ανήκουστο για τις γυναίκες να συμμετέχουν σε συναθροίσεις ενηλίκων. Ήταν πεπεισμένη, ότι οι γυναίκες είχαν το ίδιο δικαίωμα να μιλήσουν. Όταν της δόθηκε η ευκαιρία για να δώσει τη μαρτυρία της δημόσια στο Γκέιτσχεντ, δεν έκανε πίσω. Ήταν η αρχή μιας αξιοσημείωτης διακονίας, καθώς με το κήρυγμα της, ενέπνεε τους ανθρώπους. Μιλούσε και στα σπίτια τους, ειδικά σε αλκοολικούς, προκειμένου να τους βοηθήσει να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Συχνά οργάνωνε συναθροίσεις σε αγροκτήματα για την προσέλκυση νέων πιστών.

Οι Μπουθ είχαν οκτώ παιδιά, τον Μπράμγουελ, τον Μπάλλινκτον, την Κέιτ, την Έμα, τον Χέρμπερτ, την Μαίρη, η Εβάντζελιν και την Λούσι, και αφιερώθηκαν στο να έχουν σωστή χριστιανική κατάρτιση. Δύο από τους απογόνους, ο Μπράγουελ και η Εβάντζελιν, έγιναν αργότερα Στρατηγοί του Στρατού της Σωτηρίας.

Ξεκίνησαν το έργο της Χριστιανικής Ιεραποστολής το 1865. Ο Γουίλιαμ κήρυττε στους φτωχούς και στους παραπεταμένους και η Κάθριν προτιμούσε να μιλήσει σε πλούσιους, απ' όπου λάμβανε οικονομική υποστήριξη για την ιδιαιτέρα απαιτητική διακονία τους. Αργότερα, άρχισε να οργανώνει τις δικές της εκστρατείες.

Όταν το 1878 το όνομα της Χριστιανικής Ιεραποστολής άλλαξε σε Στρατός της Σωτηρίας και ο Γουίλιαμ Μπουθ απέκτησε τον τίτλο του Στρατηγός, η Κάθριν έγινε γνωστή ως Μητέρα του Στρατού. Συμμετείχε ενεργά στις αλλαγές που συνέβαιναν στον νέο οργανισμό, σχεδίασε τη σημαία της οργάνωσης και τα καπέλα των γυναικών, και συνέβαλε με τις ιδέες της, στην επίλυση πολλών σημαντικών ζητημάτων και σε θέματα πίστης.

Στης 4 Οκτώβρη 1890 και σε ηλικία 61 ετών, πέθανε κοντά στους δικούς της. Ο οικογενειακός τάφος των Μπουθ βρίσκεται σήμερα του Αμπεϊ Παρκ (Abney Park) στο Λονδίνο. 

πηγή Βικιπαίδεια https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CE%B8%CF%81%CE%B9

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες

Λεμονόνερο το Ωφέλιμο

Πεύκο

Χρόνης Εξαρχάκος Έλληνας ηθοποιός

Αλίκη-Σταματίνα Βουγιουκλάκη (20 Ιουλίου 1934 - 23 Ιουλίου 1996)

9 Οκτωβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Αποστόλου Ιακώβου του Αλφαίου

Αρτεμισία

Βασίλειος Ζαχάρωφ ή Βασίλειος Ζαχαρίου (Sir Basil Zaharoff, 6 Οκτωβρίου 1849 – 27 Νοεμβρίου 1936)

9 Σεπτεμβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Σύναξις των αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης • Μαρτύρων Σεβηριανού και Χαρίτωνος • Οσίων Θεοφάνους ομολογητού και Ιωσήφ του Ρώσου