Τζάνις Λυν Τζόπλιν

Η Τζόπλιν το 1970 φ. wikipedia

Η Τζάνις Λυν Τζόπλιν (Janis Lyn Joplin, 19 Ιανουαρίου 1943 - 4 Οκτωβρίου 1970), αποκαλούμενη "Μαργαριτάρι", ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της ροκ μουσικής και της μπλουζ και μία από τις πιο επιτυχημένες  γυναίκες ροκ σταρ της εποχής της

Ήταν επιπλέον ζωγράφος, χορεύτρια και ενορχηστρώτρια μουσικής.

 Ήλθε στο προσκήνιο στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως τραγουδίστρια των Big Brother and the Holding Company (Ο Μεγάλος Αδελφός και η Εταιρία Κεφαλαίων) 

Αργότερα επέλεξε σόλο καριέρα, με συγκροτήματα όπως οι Kozmic Blues Band (Κόζμικ Μπλουζ Μπαντ) και οι Full Tilt Boogie Band (Φουλ Τιλτ Μπούγκι Μπαντ). 

Κυκλοφόρησε μόλις τέσσερα στούντιο άλμπουμ (το ένα μετά θάνατον). 

Θεωρείται η καλύτερη, ίσως ερμηνεύτρια του μπλουζ και μία από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες της ροκ μουσικής. 

To 1995 τιμήθηκε με την είσοδό της στο Rock and Roll Hall of Fame, ενώ το 2005 κέρδισε το βραβείο Γκράμι Lifetime Achievement Award. 

Το περιοδικό Rolling Stone το 2004 , την κατέταξε στην 46η θέση στη λίστα του με τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών ενώ το 2008 την τοποθέτησε στην 28η θέση με τους καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών . 

Κατάφερε να "σπάσει" την ανδροκρατούμενη ροκ μουσική σκηνή, μαζί με την πρώτη γυναίκα αρχηγό συγκροτήματος, Γκρέις Σλικ (Jefferson Airplane), και άλλες ερμηνεύτριες, όπως η Πάτι Σμιθ, η Τζόαν Μπαέζ και η Μαριάν Φέιθφουλ, .

για περισσότερες πληροφορίες συνέχεια στη βικιπαίδεια https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 7 ημέρες

Λεμονόνερο το Ωφέλιμο

Πεύκο

Χρόνης Εξαρχάκος Έλληνας ηθοποιός

Αλίκη-Σταματίνα Βουγιουκλάκη (20 Ιουλίου 1934 - 23 Ιουλίου 1996)

9 Οκτωβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Αποστόλου Ιακώβου του Αλφαίου

Αρτεμισία

Βασίλειος Ζαχάρωφ ή Βασίλειος Ζαχαρίου (Sir Basil Zaharoff, 6 Οκτωβρίου 1849 – 27 Νοεμβρίου 1936)

9 Σεπτεμβρίου Ορθόδοξη Εκκλησία: • Σύναξις των αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης • Μαρτύρων Σεβηριανού και Χαρίτωνος • Οσίων Θεοφάνους ομολογητού και Ιωσήφ του Ρώσου